Almamellék-Sasrét Erdei Vasút

kisvasut_logo_nagyonkicsiAlmamelléki Állami Erdei Vasút  

Sajátos turisztikai élményt nyújt az erdei vasút, a „ZSELICI CSÜHÖGŐ”. Az ország legkeskenyebb nyomtávú vasútja Almamellék és Sasrét között közlekedik. Az üzemet Biedermann báró hozta létre 1901-ben. A pálya széles, szép panorámájú völgyön halad, 6 km hosszban. A kiinduló állomáson erdészeti és kisvasúti kiállítás tekinthető meg.

 

 

Innen indulva a vonat a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad el, majd fordul a sasréti erdők irányába. Utazás közben gyönyörködhetünk a jellegzetes, lankásan dombos zselici tájban.

080_nagy_2

Sasréten az erdei iskola, az ősbükkös és végül a vadászkastély előtt elhaladva érkezünk meg a végállomásra. A vonatozás mintegy 25-30 percet vesz igénybe. A vonat visszaindulásáig üdítő sétát tehetünk Sasréten, ahol a Biedermann Rezső báró által építtetett patinás vadászkastély (ma vendégház), a KIKERICS Erdészeti Erdei Iskola és az ősbükkösben vezető tanösvény tekinthető meg.

A minden évben, május 2. szombatján rendezett kisvasúti nap nagyszerű alkalmat kínál e sajátos közlekedési eszköz felfedezésére. Ezen a napon egész nap közlekedik kisvasútunk az Almamellék-Sasréti fővonalon. Programjaink nagy része a Sasréti Kikerics Erdészeti Erdei Iskolában és környezetében zajlik, ahol kicsik és nagyok is megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő szórakozást.

A környék látnivalói, program lehetőségek:

  • A Zselic ezüsthársas bükkös erdeivel kiváló túralehetőségeket nyújt, a környéken több forrás és halastó kereshető fel.
  • Szentlászló, az 1200-as években már létezett település. Római katolikus templomát 1811-ben építették.
  • Szentmártonpuszta Almamelléktől 4 km-re található. Báró Biedermann Rezső gazdatisztjének székhelye volt.
  • Ibafa erdők, dombok közé ékelt, szép fekvésű falu. Jelentős emlékműve az 1895-ben megépült római katolikus templom. Az 1800-as évek óta itt, a Pipamúzeumban található a mondókából ismert pipagyűjtemény.

1269

Almamelléki Állami Erdei Vasút – MENETREND 2016

A kisvasút április 23-tól október 30-ig közlekedik menetrendszerűen hétvégén és ezen időszakban ünnepnapokon a sasréti fővonalon.

A menetidő 30 perc, a menettáv 7 km.

Indul Érkezik
Almamellék 10.00 óra Sasrét 10.25 óra
Sasrét 12.00 óra Almamellék 12.25 óra
Almamellék 12.45 óra Sasrét 13.10 óra
Sasrét 16.00 óra Almamellék 16.25 óra

Letölthető vasúti menetrend >>

A menetrendszerinti járatok mellett az év bármely napján (kivéve december 24-25-26.) lehetőség vankülönjárat rendelésére. A különjáratnál is csak a menetjegyeket kell kifizetni (nincs kiállási díj), de a jegyérték összegének el kell érnie a minimum 10 000 Ft-ot.

Különjárat igényüket kérjük szíveskedjenek min. 48 órával a kívánt indulás előtt bejelenteni és egyeztetni!

A kisvonat maximum személyi terhelhetősége: 44 ülőhely + 52 állóhely.

 

Információ és rendelésfelvétel: Mecsekerdő Zrt.
Szigetvári Erdészete
Szigetvár, Istvánffy u. 10.
tel/fax: +36 73 514 102
Információ: +36 30 459 9326
kisvasut@mecsekerdo.hu

Erdei Vasút