Bölény farm

BölényHazánkban az állatkerteken kívül 3 helyről tudunk, ahol bölények élnek. Ezek egyike a kaposmérői farm, amely közel egy évtizede 4 amerikai bölény tartásával indult.A bölényfarm alkalmat ad bölények megfigyelésére, gyerekkorunk indián romantikájának felidézésére Kaposmérőn.

 

 

 

 

 

Bölénylesen
A bölényfarm alkalmat ad bölények megfigyelésére, gyerekkorunk indián romantikájának felidézésére Kaposmérőn.
A terület tulajdonosa nincs mindig a helyszínen, biztosra csak csak előzetes egyeztetés esetén (30/288-2585) mehetsz. Belépődíj felnőtteknek 500, gyerekeknek 300 Ft.

Megközelítés
A falut elhagyva a vasúti kereszteződés után 150 méternyire a N 46° 22,020′ E 17° 42,184′ pontnál induló mezei útra kell letérni. Parkolni itt lehet a füves padkán, de a mezei út is autózható a farm kapujáig: N 46° 21,981′ E 17° 42,439′ amely javított földúton érhető el.

Bölények Mérőn
Hazánkban az állatkerteken kívül 3 helyről tudunk, ahol bölények élnek. Ezek egyike a mérei farm, amely közel egy évtizede 4 amerikai bölény tartásával indult. A gazdaság területén mára 15-20 körül ingadozik a bölénycsorda létszáma, és szükségessé vált a legelőterület bővítése is, hogy a távlatilag tervezett 40 körüli létszámot is el tudja tartani. Az állatok bármilyen időjárási szélsőséget is fedél nélkül, a szabadban töltve élnek át.
A gazdaság tulajdonosa Gelencsér László íjkészítő és családja. A bekerített terület a környező unalmas, teljesen sík mezőgazdasági terület szélén meglepően szép. A terület kis magasságkülönbségű hullámzása és kis tavacska duzzasztása változatossá teszi a felszínt. Itt közvetlen közelről figyelheted meg a félelmetes felnőtt állatokat és a szarvasmarha borjúkra erősen hasonlító fiatal példányokat. A közelcsalogatás módja, ha a gazda almával vesztegeti meg őket; erre számítva akár vihetsz is magaddal almát. Őket az állatok már annyira elfogadják, hogy közéjük mernek menni, de ennél többet még ők sem kockáztatnak. Fogalmat alkothat az állatok vérmérsékletéről, aki állatorvosi vizsgálat után, még a javítás előtt megnézi a tonnányi súlyú acél kezelőrekesz állapotát…
Különösebb bátorságot a közeli szemle nem igényel, mivel villanypásztor választ el tőlük. Igaz, látva a kifejlett példányok hatalmas bundáját, bennem is felmerült a kérdés, hogy azon keresztül mennyire érzik meg a villanypásztor visszatartó hatását.
Egyébként baj esetén felesleges elfutni. Ugyanis a bölények jobban futnak mint egy ló, és a tóba is hiába ugranál, mert kiválóan úsznak… Howgh! Szólottam!
Samu, a tonnához közelítő óriási bika, aki az egész csorda ősapjának számít, féltékenyen őrzi vezéri helyzetét. Ezért fordulhat elő, hogy több, világra jött borjúnak nemcsak az apja, de nagyapja is. A telep gazdáitól úgy tudjuk, hogy a beltenyésztés – bizonyos korlátok között – a bölények körében nem okoz olyan súlyos öröklődési problémákat, mint más emlősállatok esetén.
Az állomány így is szépen gyarapodik, több példányt már el is adtak továbbtenyésztés céljára, és néhány már fazékban végezte.

böl