Deseda Kalanderdő

Deseda kalanderdőDeseda kalanderdő

„Kalanderdő”, mely a Kaposvár melletti Desedai arborétum és parkerdő, valamint a Gombás parkerdő területein fekszik. 2015 áprilisától vehették használatba a látogatók az új elemeket, így az ország leghosszabb mesterséges tavának tartott Deseda és a vizet körülvevő, különleges növény- és állatvilággal rendelkező táj  minden igényt kielégítő kirándulóhellyé változik.

 

 

 

 

Hamarosan több korosztálynak szóló kalandjátékokkal, az egyes iskolai évfolyamok tudásszintjéhez igazított tanösvényekkel és az élővilág felfedezését és megismerését segítő információs anyagokkal találkozhat a látogató.

 

a-deseda-kalanderdo-terkepe-20141219

 

Az építés során gondoltunk a kisgyerekes családokra, az óvodai-iskolai csoportokra és a fogyatékkal élőkre is, úgy alakítva ki a Kalanderdőt, hogy minden látogató számára valódi élményt és érzelmi feltöltődést jelentsen az ott eltöltött idő.

Célunk, hogy a kaposváriak és a távolabb élők, turisták és látogatók egyaránt felfedezzék és megszeressék a desedai „Kalanderdőt”, és magukévá tegyék a SEFAG hitvallását: megismerjék, és ezzel együtt megtanulják tisztelni és védeni a természetet, mindannyiunk és utódaink közös kincsét.

Tanösvényeket, erdei tantermet, játszótereket, tornapályát, madármegfigyelőt építettek európai uniós forrásból a Kaposvárhoz közeli Deseda-tavat övező arborétumban és parkerdőben – tájékoztatta az MTI-t a SEFAG Zrt.

bf56bf6d4014c64314146e2df02b5031

 

A több mint 17 ezer hektáron 130 millió forintból megvalósuló Kalanderdő fejlesztése során a kivitelezők tájba illeszkedő, természetes anyagokat használtak. A tanösvények mentén számos művészeti alkotást helyeztek el a környék élővilágát, valamint Kaposvár és a megye leghíresebb személyiségeit bemutató információs táblákkal együtt. A táblákra a vakok tájékozódását segítő Braille-írásos felirat is került.

f7c6dc35fdff9397bfa2c720bc50b0a4

 

A környék kerékpárral is bejárható, és kialakítottak egy ún. guruló tanösvényt a mozgásukban korlátozott, kerekesszékkel, vagy babakocsival kirándulók számára.

 

A változatos élővilágú, több mint negyven éve völgyzáró gáttal felduzzasztott, 8 kilométer hosszú, 245 hektáron elterülő Deseda-tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava. A túrázók, horgászok és strandolók által egyaránt kedvelt tónál kialakított, áprilistól birtokba vehető Kalanderdő a tervezők szándéka szerint egyaránt szolgálja a kikapcsolódást és a környezeti nevelést.

Desedai arborétum

8027912_5b756a41fccedcf79432c472ed892475_wm

 

Legfiatalabb arborétumunkat 1978-ban létesítettük a desedai mesterséges tó félszigetén. Az arborétum, a tó és a környékén kialakított parkerdő szerves egységet képez. A terület mára kedvelt kiránduló és üdülőcentrummá vált. Az utóbbi esztendőkben egyre több külföldi turista is felkeresi a pihenésre, kikapcsolódásra kiválóan alkalmas területet.

A 28,6 hektár területen létesített gyűjtemény jelenleg 73 lombos fa- és cserjefajt, valamint 38 fenyőfajt tartalmaz. A fejlesztés folyamatos. 2001-ben a félszigeten elhelyezkedő arborétum könnyebb megközelíthetősége érdekében a Kaposvári Önkormányzattal közösen – pályázat útján elnyert pénzből – fahidat építettünk. Távlati céljaink közt szerepel, hogy a kaposvári oktatási intézmények számára bemutatóhellyé fejlesszük tovább az arborétumot – szolgálva ezzel a környezeti nevelés céljait.

A Desedai-parkerdőt a tó északi részén alakították ki 1978-ban, parkolókkal, gépkocsi beállóval, kiszolgáló egységekkel, játszóterekkel és tanösvényekkel. A parkerdő magában foglalja a 26 hektáros arborétumot is, mely igazi különlegesség. Félszigetként nyúlik be északi irányból a tóba. A terület – melyen eredetileg egy tájidegen akácos volt – nagyon változatos természeti adottságokkal rendelkezik: vannak benne száraz dombhátak, enyhe nyugati és keleti irányú lejtők, mocsaras részek is. A növények telepítése 1978-ban kezdődött meg a Sefag Rt jóvoltából.

 

A fiatal botanikai gyűjteményben szinte minden hazai fafaj megtalálható, 73 lombos fafaj és 38 tűlevelű fajta. Az impozáns látványt nyújtó tűlevelűeket, hamis ciprusokat, tujákat és jegenyefenyőket sorokban és csoportosan ültették. Az arborétumban a külhoni fajok mellett olyan hazai őshonos fajok is megtalálhatóak, mint az ezüsthárs, a bükk, a nyír.

 

A nagyközönség számára a millennium évében nyitották meg a botanikai gyűjteményt, mely egyaránt szolgálja a kikapcsolódást, a tanulást és a pihenést a szemet gyönyörködtető növényritkaságokkal.

Elérhetőségek:

Telefonszám: +36-82-505-170; +36-82-712-016, +36-30-2047-278
Fax: +36-82-505-133
E-mail cím: turizmus@sefag.hu