Fekete István Látogatói Központ

56644_20140909_064816Fekete István Látogatói Központ

Állandó kiállításuk a Deseda-tó változatos élővilágába enged betekintést a látogatóknak, számos attrakcióval és interaktív elemekkel szolgálva az aktív ismeretszerzést és kikapcsolódást.

 

 

 

A közvetlenül a vízpartra tervezett kiállítási épület egyedi építészeti megoldással egy hajót formáz, amely orrával a víz felé fordul.

Deseda-810x456

 

A Látogatóközpont bejáratánál közvetlenül egy hatalmas térképet találunk a Deseda-tóról, amelynek alapja egy légifotó, s a látogatók az információs pultba épített nyomógombok segítségével tájékozódhatnak a Deseda környéki objektumok (pl. kerékpárút, túraútvonalak, játszóterek, parkolók… stb.) elhelyezkedéséről.

A kiállítótérbe lépve egy másfél méteres kecskebéka modell vezeti be a látogatókat a Deseda-tó vizes élőhelyeinek – nyílt víz, vízpart, mocsárrétek növény- és állatvilágának – bemutatására szolgáló vitrinekhez. A kiállítóterem közepén egy hatalmas akváriumban testközelből csodálhatjuk meg a tó jellegzetes növényevő és ragadozó halait.

A földszinti kiállítótér déli oldalán a vizek, vízpartok élővilágát, míg az északi oldalán az erdők növény-, állatvilágát és jellemző gombafajait ismerheti meg a látogató.

A kiállítás központi látványeleme az épület csúcsában elhelyezkedő, épített tölgyfa, amely az épület teljes magasságát kitölti. A dioráma alsó részén erdei, mezei és zsombékos élőhelyet láthatunk a rájuk jellemző életközösséggel. A földszinten a tölgyfa alatt egy alagútban a bebújásra vállalkozó látogatók egy rókakotorékot és ebben alvó rókakölyköket, s a talajszintben élő élőlényeket (közönséges vakond, cserebogár pajorok, földigiliszta) figyelhetnek meg.

A felső szinten lévő galériáról pedig a lombkorona és madárvilága tárul elénk. Itt – sok más mellett – láthatunk egy a tojásaira vigyázó egerészölyvet, egy épp mókusra vadászó nyusztot és egy a fát kopogtató fakopáncsot. A lombkorona élővilágát bemutató emeleti vitrinek mellett egy 1 m magas fatörzs-szelet található, benne odúval, aminek mélyén egy pihenő mókust lehet megsimogatni.

A Látogatóközpont további élményeket is tartogat a látogatók számára! Detektív üvegen keresztül megfigyelhetjük a Deseda madárvilágát a madármegfigyelő házikóból, megismerhetjük a leggyakoribb szitakötőfajokat a szitakötő házban, a béka- és teknős lesnél pedig a vízpartok kis lakóit természetes környezetükben figyelhetjük meg.

A projekt egyik utolsó lépéseként pedig a Látogatóközponttól északra – a 2015-ös évben – kerül megépítésre a vízi játszótér, ami vízen lebegő fahidakkal, sziget csigaerőddel, fatutajokkal, vízi játékokkal, növényzettel-nádassal borított szigetekkel gyermekek és felnőttek számára is egyaránt élményt jelenthet.

Vízi

Vízijátszó

ELÉRHETŐSÉGEINK
Nyitva tartás:04.01.-10.31.: 10-18 óráig, hétfőtől – vasárnapig
10.31.-04.01.: 10-16 óráig, hétfő kivételével minden nap!
Belépőjegy árak:

Teljes árú: 800 Ft/fő
Kedvezményes: 400 Ft/fő
Családi jegy: 1700 Ft
Csoportos jegy (10 fő felett): 700 Ft/fő (teljes árú), 350 Ft/fő (kedvezményes)
Szakmai tárlatvezetés: 2800 Ft (előzetes bejenetkezés szükséges)
A jegyárak 2017. december 31-éig érvényesek.

Elérhetőségek:

deseda@smmi.hu

bodoalexandra@smmi.hu

Tel.: Bodó Alexandra 30/869-6051

HAJÓKIRÁNDULÁS

A Deseda természeti szépségeit már kiránduló hajóról is megcsodálhatja!

A hajó április 1.-től október 31.-ig közlekedik.

A kirándulóhajó a Fekete István Látogatóközponttól indul (Deseda, toponári oldal), megállóhelyei a kaposfüredi oldalon a Kilátó és a – 67-es út mellett található – Gyalogos-kerékpáros fahíd.

Hajójegy áraink:
jegytípusok     menetdíj
30 perces körút
teljes árú      500/fő
diák/ nyugdíjas 400/fő
madármegfigyelő körút   780/fő
kilátó körút    6500 / út
nagy körút      13000/ út
kerékpár felár  250/db
* 6 éves kor alatti gyermekek részére az utazás ingyenes!
14 éves kor alatti gyermekek csak felnőtt kísérettel utazhatnak!
** a kirándulóhajó bérlése csak a Látogatóközponntal előre egyeztetett időpontban lehetséges!
További információk: Tel.: 20/310-2639