Kassai Lovasíjászat

kassaiiskolaA Szarkafészek Vendégház és Kisgazdaság kb. 2 km-re fekszik a Kassai-völgytől.

A Kassai-völgyet a Zselic lankáira épült meditációs ház, hatalmas legelők, a szabad tartásban élő lovaknak ivásra és hűtésül szolgáló tó, szabad ég alatti és fedett lovasíjász pályák alkotják. Minden hónap első szombatja nyíltnap, május és szeptember harmadik szombatja a Nemzetközi Lovasíjász Verseny napja.

 

 

 

Kassai Lajos a modern kori lovasíjászat létrehozója. Ő dolgozta ki az ősi magyar harcművészet alapjain nyugvó sportág szabályrendszerét.

Kaposmérõ, 2013. április 17. Kassai Lajos vágtató ló hátáról íjjal célba lõ Kaposmérõn, a Kassai-völgyben 2013. április 17-én. A Kassai-féle lovasíjász módszer tavaly felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség magyar jegyzékére. MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

A völgy minden évben otthont ad a Nemzetközi lovasíjász versenyeknek. Tartanak itt rendhagyó történelemórákat iskolásoknak, szerveznek nyílt napokat és edzőtáborokat egész évben. A sok érdekesség mellett, látható itt egy muzeális értékű, 6,5 m átmérőjű 160 éves kazah jurta.

 

A Kassai-féle lovasíjász módszer (rövidebb nevén: Kassai-módszer) egységes, sokoldalú, holisztikus rendszer, amely a természet és az ember, a külső és a belső világunk legteljesebb harmóniájára épül. Ezért mondhatjuk, hogy a lovasíjászat nem egyszerűen csak egy a harci művészetek közül, hanem életmód, és sokkal több, mint egyszerűen sport vagy hagyományőr-zés: a jobb, nemesebb emberré válás hatékony eszköze.

Kassai Lajos módszere bizonyítottan alkalmas a lovasíjászat mai céljának megvalósítására, és a lovasíjászatnak – mint nemzeti gyökereink alapvető részének, és mint hungarikumnak – a megőrzésére. Ennek a célnak az érdekében dolgozik több évtizede Kassai Lajos lovasíjászmester, a Kassai Lovasíjász Iskola a hozzá tartozó civil szervezetekkel, valamint a Kassai-módszer szerint tanuló külföldi lovasíjászokat tömörítő nemzetközi tagozat tagjai.

A lovasíjászat célja gyakorlás útján létrehozni a test, a szellem és a lélek magasabb szintű harmóniáját. Az íjászat belső világunk megismerésének egy lehetséges útja. Minden lövés egy kicsit közelebb visz önmagunkhoz. Együttlétünk a lóval egyben a külvilággal való kapcsola-tunkat erősíti. A lovasíjászat ennek a két útnak a találkozási pontja. A lövés csak akkor tökéle-tes, ha létrejön a harmónia a lóval és az íjjal. Kassai Lajos megtalálta a kulcsot, hogy nem elég a fizikai létsík kiváló működtetése, hanem a testi-lelki-szellemi összhang megléte szükséges a cél eléréséhez.

A Kassai Lovasíjász Iskola célja egy évszázadokra elfeledett magyar harcművészet szelle-miségének újjá élesztése. A képzés során a lovasíjásznak el kell érnie azt a szintet, melyet őseink magukénak tudhattak. Vágtató ló hátáról a ló sebességétől függetlenül gyors és pontos lövéseket kell tudni leadni előre, oldalra és hátrafelé 180 fokos szöget bezárva.

A Kassai-féle lovasíjász módszer alkalmazásának célja, hogy minél képzettebb, az ősök szellemiségét is magukénak valló, aszerint élő emberek alkossák a lovasíjászok közösségét.

 

Belépődíj a nyílt napra:

6 év alatti gyermekeknek ingyenes.

6 éves kortól 14 éves korig 1000,- Ft.

14 éves kortól 60 éves korig 1500,- Ft.

60 év felett 1000,- Ft.

A Kassai íjjal rendelkezők a biztonság szigorú szabályait betartva egész nap használhatják a számukra kijelölt pályákat.

A nyílt nap programja:

Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a völgy mindennapjaiba.
Nem bemutatót látnak, hanem az évszaknak és a verseny szezonnak megfelelő munkát és edzést.
A nyílt (bemutató jellegű) edzések délelőtt 11. 00 -kor kezdődnek a fedeles lovardában és
kb. 13. 00 órakor fejeződnek be. Az edzést Kassai Lajos vezeti.
Az edzés célja, hogy az érdeklődők a lehető legteljesebb keresztmetszetet láthassák a Kassai iskola képzési rendszeréből.

Az edzés után ebéd következik (ételt-italt hozzanak magukkal), de megkóstolhatják a helyi termelők étel és ital kínálatát is.
 

Továbbá azoknak, akiknek kérdésük van a lovasíjászattal kapcsolatban, lehetőségük van egy beszélgetésre Kassai Lajossal, a lovagterem épületében.

A program változtatási jogát fenntartjuk!

Érdekesség:

A lovasíjászat anyanyelve a magyar. Az edzések levezetése a világon mindenütt magyarul történik, a nemzetközi kommunikáció pedig angolul folyik. A nemzetközi iskola jelenlegi tagjai Magyarország, Felvidék, Németország, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Kanada, Új-Zéland, Norvégia, Kína, Bulgária, Csehország, Svájc, Ausztrália, Spanyolország és Románia.

Egyéb rendezvények a völgyben:

v  Nemzetközi lovasíjász versenyek minden év május harmadik és szeptember harmadik szombatján.

v  Élő történelemórák iskolásoknak, felnőtt csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján.

v  Edzőtáborok.

v  Csapatépítő tréningek.  

Információk:

v  Esős idő esetén készüljenek fel a vendégmarasztaló sárra.
v  Akinek van sütnivalója, várjuk a közös tábortüzünknél.
v  A Völgy több pontján vannak asztalok és padok, amiket használhatnak.
v  A területen belül dohányozni tilos!
v  A nyílt nap során tilos fényképet és videó-felvételt készíteni!
v  A Völgybe a nyílt nap alkalmával állatot, kutyát behozni tilos!

A Völgy felszereltsége 

Nagy részben legelő, néhány apróbb tó és erdőrészletek alkotják a meredek dombokkal szegélyezett 15 hektáros területet. A területen belül állataink teljesen szabadon közlekedhetnek. 

Állatállomány

12 speciálisan a lovasíjásztra felkészített ló – shagya és arab telivér heréltek. Szürkemarhák, bivalyok és mangalicák osztoznak meg a legelőn, melynek védelmét ír-farkasok biztosítják.

Íjászat
v  Fedett lőállással ellátott 30 méteres síkpálya (pavilon).
v  Lengőcél.
v  Futóvadlövő pálya.
v  Koronglövészethez kialakított 5 méter magas földsánccal ellátott pálya.
v  Terepíjász pálya 12 céllal.
v  20 méter átmérőjű, 4 méter mély aréna az íjászfocihoz.

Lovaglás
v  Lovak: 12 speciálisan felkészített lovasíjász ló – heréltek, arab és shagya.
v  Kültéri lovarda 30×60 méteres, 3 méter magas földsánccal a hosszú és a rövid falon.
v  Fedeles lovarda 20×60 méteres, 6,5 méter magas földsánccal a hosszú és a rövid falon.
v  1,5 km hosszú tereppálya.
v 3 méter mély lóúsztató a vízi átkelések gyakorlására.
v  Aréna, 20 m átmérőjű.
v  Körkarám, 16 m átmérőjű.
v  Military pálya.

Lovasíjászat
v  Kültéri versenypálya elektronikus időmérővel, forgócéllal.
v  Katlan – 130 m hosszú fedett lovasíjász pálya, elektronikus időmérővel, forgócéllal, 5 méter magas földsánccal, 30 darab vesszőfogóval speciális lovasíjász gyakorlatok végrehajtására.
v  Gömböc – 20 darab gömb alakú, 30 cm átmérőjű lengőcél.

Egyéb 

  • Egy muzeális értékű 6,5 m átmérőjű több mint 170 éves kazah jurta.
  • A Lovagterem, ami az elméleti oktatás színtere és a Kassai Lovasíjász Iskola székhelye.
  • 40 fő befogadására alkalmas féltetővel ellátott pihenő-étkezőhely.
  • Tornapálya: nyújtó, korlát, állítható magasságú műló a lóra való felugrás tanulásához, 10 méteres sugarú körön forgatható műló lőgyakorlatokhoz (elsősorban gyerekek tanításához).
  • Vendégház, sátorhelyek, tűzrakó helyek.
  • Szociális blokk: mellékhelyiségek, zuhanyzók

       Elérhetőségeink:
Kassai Lajos – 7521 Kaposmérő, Rákóczi út 122.
Telefon: 30-524-1244
Internet: http://www.lovasijaszat.hu/  E-mail: kassai@lovasijaszat.hu