Környező falvak látnivalói

jpg_menukep-300x122 Somogy megye falvai a rengeteg látnivalót, felfedezni valót kínálnak. Érdemes őket egy nagyobb kirándulás keretében felfűzni, összekötni egy kis zselici barangolással. Aztán, ha kedvünk tarja átrándulhatunk a szomszédos Baranyába Magyarlukafára, hogy megnézzük a tájházat és a néprajzi műhelyt.

 

Andocs:
Igaltól, észak felé érjük el Andocsot. A falu a XVII. századtól híres búcsújáró hely. Barokk stílusú templomát 1747-ben szentelték fel. Boldogságos Szűz szobrát azóta 2 – 2 hetente öltöztetik mindig más ruhába. A templommal egybeépített volt ferences rendház földszintjén található a Mária-ruhák múzeuma, melybe nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden részéből küldenek ruhákat.
Elérhetőség: www.falvak.hu/andocs
Várda:
Itt települt le Szász Endre a neves festőművész. A Szász Endre Múzeumot a polgármesteri hivatal egyik helyiségében rendezték be. A festmények mellett díszített porcelánok, szőnyegek, üvegtárgyak is láthatók.
Elérhetőség: www.varda.hu

 

Somogyfajsz:
Osztopánnál kanyarodjunk Somogyfajsz irányába. A település Fajsz fejedelemről kapta a nevét, aki a X. században ezen a helyen alakította ki egyik központját. Régészeti kutatások alkalmával feltártak egy – a X. századból való – vasolvasztó műhelyt, amely fölött megnyílt az Őskohászati Múzeum és honfoglalás kori emlékhely.

Elérhetőség: http://www.vaskultura.hu/latnivalok/oskoho_muzeum_somogyfajsz_232

item_729

Somogyvár:
Kaposvártól Fonyód felé érintjük Somogyvárt, ahol érdemes felkeresni a Somogyvári Történelmi Emlékhelyet. Valaha Koppány (Kupa) vezér szállásterülete volt, aki innen indult lázadó hadjáratra István király ellen. 1091-ben Szent László bencés apátságot alapított és hatalmas bazilikát építtetett itt. Keressük fel a Koppány-emlékművet és a Koppány-forrást is.
Elérhetőség: 8698 Somogyvár, Kupavár, http://www.somogyvar.hu/
Somogyvámos:
Somogyvártól letérhetünk az útról Somogyvámos irányába. Somogy megye egyik legjelentősebb középkori műemléke található itt, a Pusztatorony. 1993-ban a település elfogadta a Magyar Krisna-tudatú Hívők Közösségének letelepedési kérelmét. Azóta a 120 ha-s területen önellátó biofarm működik. Védikus templomának stílusa egyedülálló.
Elérhetőség: Krisna-völgy, Indiai kulturális központ és Biofarm,
8699 Somogyvámos, Fő u. 38., www.krisna-volgy.hu
Petesmalom:
Mike és Lábod között terül el a petesmalmi tórendszer, amely természetes élőhelyet biztosít a vidék állatvilágának, főleg a vidráknak. A tórendszer mellett haladva, a megfigyelőpontokon, ha csendben vagyunk, a vidrákat, réti sast is megpillanthatjuk.
Elérhetőség: Petesmalmi vidrapark, tel.: 30/336-8214, 30/474-2491, 85/337-053, www.labod.hu

Ez utóbbi két faluról teljesebb ajánlatunk is van.
Horváth-Béres János faszobrász
7476 Kaposszerdahely, Árpád u. 6/a., Tel.: 82/712-508, 30/2798150
Az alkotó munkái Kaposszerdahely és Somogy megye több részén is megtalálhatók. Ő készítette a híres Vadvirágos út sorozatot, amely kaposvári megyeházától kalauzolja el az utazót a Zselic legszebb részén Szilvásszentmástonig. A kollekció embernagyságú darabjai egy-egy védett virágot ábrázolnak.

 

Tájház és néprajzi műhely, Magyarlukafa

A település egy lehetséges példát nyújtott az 1970-es évektől elnéptelenedő zselici falvak újraélesztésére. Nagyvárosokból fiatal családok telepedtek ide, s az eredeti formájában helyreállított talpasházban “néprajzi műhelyt” rendeztek be.

Magyarlukafa Baranya megye és egyben az ország egyik legkisebb települése, mindössze 100 körüli lakosságszámmal. Az itt élők az elmúlt évszázadok során elsősorban állattartással foglalkoztak, hiszen a hatalmas zselici erdőség igen alkalmas volt a makkoltató disznótartásra. Ma már ennek sajnos semmi nyoma nincs, viszont az állatok védőszentjének Szent Vendelnek a tisztelete a mai napig él a településen. Az ő nevéhez fűződik a falu legnagyobb ünnepe aVendel-napi búcsú, melyen évről évre több ezer látogató vesz részt.

A falu hírnevét a Tájház alapozta meg. Ez az öreg épület, mely valamikor az 1820-as évek környékén épülhetett nem az egykori módon lett berendezve. Az első helység tisztaszobának, a középső helység konyhának, a hátsó lakószoba fazekasműhelynek van kialakítva. Az udvarban két pajta található, a felső pajta faszerkezetű, az alsó  pedig egy istállós pajta. Érdemes megnézni az épületek tetejét, melyet hagyományos módon zsuppal –azaz rozsszalmával- fedtek le. Magyarlukafa nagy szerencséje, hogy a zsupptető-készítés ritka mesterségének egyik legavatottabb ismerője és művelője ma is itt él a faluban.

Az egykori általános iskola épületéből került kialakításra a Lukafa Galéria, ahol egész év során különféle kiállítások tekinthetőek meg. A Faluházban számítógépekkel felszerelt információs és kommunikációs központ működik, mely nemcsak a helyiek, hanem a vendégek részére is rendelkezésre áll.

A norvég Stella Polaris Társulat tagjai magyarlukafai házuk pajtáját színházzá alakították át, ahol az előadások mellettworkshopokat is tartanak.

 

Ez az öreg épület, mely valamikor az 1820-as évek környékén épülhetett nem az egykori módon lett berendezve, hanem az egyes szobákban műhelyek lettek kialakítva.

magyarlukafa

A telek végében lévő pajtában alkalmi előadásokat (néptánc, színház) tartanak. Közösséget formáló táborok, kézműves hétvégék alkalmával tanulhatók meg a népi kismesterségek (fazekas, fafaragó, bőrös, szövő, vesszőfonó). Az egykori tisztaszobában textiles műhely, a konyharészben szerszám és anyagraktár, a hátsó lakószobában pedig fazekasműhely lett kialakítva. A felső pajta fás munkák, gyertyák készítésére alkalmas, míg az alsóban papírmerítő és kosárkötő műhely működik. Érdemes megnézni az épületek tetejét, melyet hagyományos módon zsuppal -azaz rozsszalmával – fedtek le.

Az itt található műhelyekben a hagyományos kismesterségek alapfogásaival ismerkedhetnek meg azok akik a tavasztól őszig tartó időszakban hosszabb-rövidebb időre ellátogatnak a faluba.

http://www.tanyamuzeum.hu/magyar/oldalak/magyarluikafa_tajhaz/