Zselici Csillagpark

csilloagos

Zselici Csillagpark

Európában elsőként, a skóciai Galloway Forest Parkkal közösen – a Zselici Tájvédelmi Körzet elnyerte a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet. Hogy ennek mekkora jelentősége van, azt az is mutatja, hogy a cím elnyerésével 2009 végén a világon mindösszesen 4 ilyen címet viselő park létezett, a másik kettő Észak-Amerikában volt található.

 

 

Az urbanizációval, az emberek városba való településével a világítás robbanásszerűen kezdett terjedni és terjed a mai napig, így a fényszennyezés mértéke is folyamatosan növekszik. Ennek eredményeként az emberek elveszíthetik kapcsolatukat a csillagos égbolttal. A jövőben generációk nőhetnek fel úgy, hogy nem ismerik a Tejút látványát, a háborítatlan csillagos eget.

Ennek okán jött létre a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség, egy globális szervezet, mely célként tűzte ki, hogy feltérképezi azokat a helyeket, ahonnan külső zavaró fények nélkül szemlélhetik az emberek az éjszakai égboltot. Folyamatos éjszakai mérések, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közös munkájának eredményeként 2009-ben – Európában elsőként, a skóciai Galloway Forest Parkkal közösen – a Zselici Tájvédelmi Körzet elnyerte a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet. Hogy ennek mekkora jelentősége van, azt az is mutatja, hogy a cím elnyerésével 2009 végén a világon mindösszesen 4 ilyen címet viselő park létezett, a másik kettő Észak-Amerikában volt található.

park-624x528

 

A látogatóközpont

 

A csillagoségbolt-park alacsony fényszennyezettsége kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az égbolt halvány objektumait is megfigyeljük. A Tejút gyönyörűen hömpölyög az égbolton, tavaszi estéken pedig egy különleges tünemény, az állatövi fény is megjelenik. A távcsőkupola 40 cm tükörátmérőjű távcsöve nagy fénygyűjtő felületével lehetővé teszi, hogy látogatóink halványabb ködöket, galaxisokat, halmazokat is megpillanthassanak. Az eszköz lehetőséget teremt arra is, hogy az égbolt vándorait, az üstökösöket szemügyre vegyük, kihasználva a hely kiváló adottságait.

 

Távcső a Zselici Csillagparkban

kupola_nappal_1051

 

Láthatóságuk függvényében bemutatjuk a Holdat, a bolygókat. Felejthetetlen élményt jelent a Szaturnusz gyűrűinek, a Jupiter holdjainak és felhősávjainak megfigyelése. Külön teleszkóp szolgál arra, hogy a Nap jelenségeit biztonságosan bemutassuk. A különleges fényszűrőnek köszönhetően megfigyelhetővé válnak a napkitörések, protuberanciák – nagy felbontással figyelhetők meg a napfelszín szüntelenül változó aktív jelenségei.

 

A látogatóközpont távcsövei a közvetlen megfigyelésen kívül alkalmasak arra is, hogy az égbolt csodáiról fényképfelvételek is készüljenek – rendszeresen bemutatjuk majd az intézmény műszereivel készült asztrofotókat.

 

A 840 m2-es épületben kialakítottunk egy planetáriumot, egy távcsőkupolát, két egymásba nyitható előadótermet, egy filmek készítésére alkalmas stúdiót, valamint kiszolgáló helyiségeket.

 

Az 54 férőhelyes, 8 méter átmérőjű vetítőkupolás planetáriumban terveink szerint a csillagvizsgáló stúdiójában készült filmeket, előadásokat is bemutatunk a csillagászat, űrkutatás, a természet- és környezetvédelem, valamint a fényszennyezés témakörében.

 

Planetárium

 

Az előcsarnokban állandó és időszakos interaktív kiállítások kapnak helyet. Egész évben megtekinthető meteorit-gyűjteményünk.

Kiállítás, háttérben a földgolyó az űrből nézve

kiallitas_1061 (1)

 

Az épületet kívülről körbefogja egy többlépcsős terasz, mely hosszan elnyúlik a látogatóközponton túl. Ez akár kistávcsöves észlelő-teraszként is használható, többfős csoportok számára. Mobil távcsövek kihelyezésével, de akár a látogatók által hozott saját műszerekkel, szakmai segítséggel lehetőség van az éjszakai égbolt páratlan látványát megfigyelni.

 

Az intézmény bejárata előtti parkban olyan játszótér kap helyet, amelyben minden egyes játékelem valamilyen formában köthető a csillagképekhez, a csillagászathoz.

 

A komplexum műszaki megoldásai közt szerepel többek között a saját fúrt kút, a biológiai szennyvíztisztító, valamint a geotermikus hővel működő berendezések, amelyek az épület hűtését, fűtését és szellőztetését biztosítják. A SEFAG Zrt. a választott műszaki megoldásokkal kívánja minimalizálni a beruházás következtében kialakuló ökológiai lábnyom méretét.

 

A KILÁTÓ

 

A csillagvizsgáló épületével szemben kap helyet a 25 méter magas, faszerkezetű kilátó. Az erdőterületen, fák között megépülő 5 szintes építmény minden szintjén kitekintő található, ami lehetőséget ad az erdő állományának szintenkénti megismerésére, valamint a kilátó tetejére érve tengerszint feletti 258 m magasból belátható az egészZselici Tájvédelmi Körzet, az erdők, a környező települések és megfelelő idő esetén akár a Balaton-felvidék tanúhegyei, a Mecsek és a horvátországi Papuk hegység is.

Egy rövid ajánló:

https://www.facebook.com/somogyierdok/videos/255505828196992/

 

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG ÉS PARKOLÁS

Gépkocsival:

A Zselici Csillagpark Kaposvár központjától 25 km-re délre található. Kaposvártól két útvonalon közelíthető meg:

  1. A Kaposvárt és Szigetvárt összekötő 67-es főúton haladva, amennyiben Kaposvár felől érkezünk, akkor Simonfa település után 2,5 km-re (az emelkedőt követően) a főútról jobbra nyíló, jól láthatóan kitáblázott erdei bekötőúton.  A Szigetvár felől érkezőknek Bőszénfa után 2,6 km-re kell balra bekanyarodni ugyanitt. A Csillagpark a főúttól 7,5 km-re található.
  2. A Kaposvár-Szenna-Zselickisfalud útvonalon a Zselickisfalud előtti erdei úton balra. A létesítmény távolsága a főúttól 7,1 km.

A téli időszakban vadászati tevékenység miatt rövidebb időszakokra egyik útvonalat lezárhatják. Kérjük, a lezárásokról Hotel Kardosfa recepcióján (82/712-016) ill. https://zselicicsillagpark.hu/ tájékozódjon!

A gépkocsival érkező látogatók a csillagvizsgáló melletti parkolóban hagyhatják járműveiket, ahol buszok fogadására is van lehetőség.