
Íme az első!
Kemenceépítés 1. azaz a kezdetektől
Mint már írtam, a Zuram nagy erőkkel belekezdett a kemence építésbe. A terv az, hogy szeptember végére el kell készülnie, hogy legyen idő a tél előtt az alapos kiszárításra, a szétfagyás veszélye miatt.
Pécsett már volt kemencénk, nagyon szerettük. Megtapasztaltuk, hogy igazi közösségépítő, ünnepteremtő funkciója is van, a praktikusságon és a takarékos üzemeltetésen kívül és a benne készülő ételek utánozhatatlan ízén, rusztikus megjelenésén túl. A legnagyobb “haszna” azonban az, hogy sok emberre, kevés macerával, nagyon hangulatosan készül benne az egész ételsor. Az alapanyagok nagy részét előző nap elő lehet készíteni, és a teljes felfűtés után (ami viszont 2-3 órát is eltarthat) már csak tolni kell a forró kemencébe egymás után a finomságokat. A sütést, néha már a felfűtést is laza, kellemes borozgatás, beszélgetés kíséri utánozhatatlan hangulatban. Kezdenek az előre bepácolt húsok, egytálételek, cserepes ételek, kiseprés, követi ezt a kenyér bevetés, aztán a zöldséges ételek, sütemények, rétes zárják a sort. Persze ilyenkor még be lehetne tenni egy adag húslevest, sóletet lassú főzésre, de addigra már annyi finomság készül, hogy már tényleg felesleges lenne, hiszen 10-15 ember jóllakott. Ez a kemence csodája: egy nagy társaságot is könnyű jóllakatni.
Itt főleg képekben mutatnám be, hogy hogyan is készül. 2 részletben, 2 bejegyzésben lesz az építés teljes története.

Kezdődik!

Erre mondják, hogy gyerekjáték az egész?:-)

Készül a kemence alap

Kész az alap

Az alsó boltív sablonja

Kész a boltív

És meg is áll!:-)

Növöget a kemence

Üveggel feltöltve

Homokkal feltöltve

A samott téglák bepróbálva

Lerakva a tűztér samott téglái

A betévő ajtó rögzítése
Legutóbbi hozzászólások