Gasztronómiai kalandozások a Szarkafészekben III. Kemencézés

Közeledünk gasztronómiai sorozatunk végéhez, a múlt hétvégén kemencéztünk. (Mondjuk a múlt héten kétszer is, meg tegnap is, de nem mindig dokumentáljuk.😀)
Kedves barátaink kaptak ajándékba 2 báránycombot (ezt nevezem praktikus ajándéknak!), és kérdezték, hogy nem lenne-e ez remek alkalom egy kis összejövetelre? Erre a válasz: “Már hogy a viharba ne?!”😀😀

A főszereplő

Szóval: ők befűszerezték a combokat: egy csípős, egy nem csípős pácba, ezúttal egzotikus-arabos ízekkel. Én a két combot körberaktam vegyes zöldségekkel: újkrumpli, gomba, lilahagyma, cukkini, paprika, fokhagyma, édesburgonya, rozmaringágak, aláöntöttem kis fehérbort, ment rá egy kis olviaolaj.
Reggel vágtunk  4 kiskakast. (Sajnos a haszonállatok közül először mindig a hímneműek mennek a levesbe, olykor szó szerint 😀.) Kettőt mindjárt vasalt csirke fazonra vágtam, tudjátok, amikor a hátánál van végig vágva, és  mellcsontjánál ki van lapítva, majdnem 2 dimenziósra. A Borbás Marcsi féle vajas, kakukkfüves, kurkumás csirke mellett döntöttem. A fűszerek a vajba vannak keverve, sóval, citromlével, és a fellazított bőre alatt van egyenletesen elosztva a teljes felületén. Így sehol sem szárad ki, gyönyörű lesz a bőre. Körülötte újkrumpli, ami a csirkéből kiolvadó fűszeres vajban sül meg. Na, ez ám a valami, valami! Isteni! A tálalásnál ezekhez került még egy kis egyszerű dalmát saláta.
És mentek be a kemencébe köretestül, a csirkék kicsit később.
És jó borok és jó társaság. Ja, és egy kis vihar, ami volt olyan tapintatos, hogy nem vitte magát túlzásba, és az eső is jókor esett le.😀

Lassan terítünk

 

Kész a bárány

 

 

Gyűlnek a tepsik

 

Egy “közeli”:-)

 

Tálalva!

 

Néhány kép a héten a kemencében készült ételekről:

Zsebes karaj

 

Az örök klasszikus, a töki pompos

Az est “dekorációja”:

 

Vihar után

Köszönjük a képeket Ádám!

Válaszolhat