+36 70 341 2017

Zöld szálláshely

Célunk a hagyományokon alapuló, természet közeli, fenntartható élet, amit szívesen megismertünk másokkal is.Tapasztalatainkat tematikus hétvégéken is igyekszünk átadni.

Amíg birtokunkon pihen, ökológiai lábnyoma kisebb, mint otthon, szinte elhanyagolható. 

Mindennapjainkat úgy éljük, hogy vigyázunk környezetünkre, a fenntarthatóság és a takarékosság alapelveink, döntéseink ezen elvek mentén születnek. Felelősnek tartjuk magunkat a környezet megóvásáért, vendégeinket is ösztönözzük a környezettudatosságra. Különös figyelmet fordítunk arra, hogy megismertessük vendégeinket a hagyományos és öko életmód szépségeivel.

Vendégeinknek biztosítjuk a vegyszermentes környezetet, oxigénben dús levegőt, a fényszennyeződés hiányát. Úgy igyekeztünk az épületeinket elhelyezni, hogy a nyugodt, csendes, békés környezet, természet-közeliség, kényelem érvényesüljön.

Törekszünk a lombárnyékolásra a meleg elleni védekezésben.

A környéken rengeteg utazás nélkül vagy csekély utazással elérhető kikapcsolódási, természetjárási lehetőséget tudunk ajánlani a fenntarthatóság jegyében.

Minden villamosenergia szükségletünket magunk állítjuk elő napelemeink segítségével. A jurta melegvíz ellátását napkollektor biztosítja.

Elektromos autóikat vendégeink ingyen tölthetik nálunk.

Víztakarékos csapokat, ledes izzókat használunk, indukciós főzőlapokon főzünk.

Kültéren igyekszünk mozgásérzékelős fényforrásokat használni, ahol ez az állatok mozgása miatt megoldható.

Textilek, pl. függönyök, ágyneműk, asztalterítők, konyharuhák természetes alapanyagúak.

Az állattartáshoz használt építmények megfelelnek a felelős állattartás igényeinek. Teheneink szabadon legelnek, félextenzív állattartást folytatunk, csak hidegben és elléskor istállózunk. „Tartsd a jószágot természete szerint.”

Tyúkjaink szabadon kapirgálva élnek területünkön, segítve ezzel minket a rovarkártevők elleni harcban és ellátva minket és vendégeinket egészséges, ízletes tojásokkal.

Szeretjük és óvjuk fecskéinket és egyéb énekes madarainkat, megköszönve nekik a rovarritkítást.

A ház mögötti kiskertben zöldségeket termesztünk vegyszerek és gyomirtók nélkül, hagyományos művelésben.

A zöld hulladékot komposztáljuk.

Az esővizet felfogjuk és öntözésre használjuk.

A hazai termékeket, főleg környékbeli termelőket abszolút előnyben részesítjük, így csökkentve a szállítási  környezetterhelést.

Környezetbarát, saját készítésű tisztítószereket használunk, már csak azért is, mert az emésztőnk két kamrás, baktériumokkal bontatjuk le a szennyvizünket, a maradék szürke vizet a legelő locsolására használjuk fel, nem vész el semmi.

A hulladékot szelektíven gyűjtjük, és kérjük Önöket is, hogy tudatosan válogassák szét a szemetüket és helyezzék el az arra kijelölt tárolókba.

Az elhasznált sütőzsírokat és olajokat összegyűjtjük és leadóhelyeken helyezzük el.

Az élelmünk egy részét magunk termeljük. Húsból szinte önellátóak vagyunk, szinte nincs is karbonlábnyoma az általunk fogyasztottnak. Nem utaznak egy métert se. Állataink helyben legelnek, a helyben kaszált füvet kapják.

Közösségi helységünkben a berendezés, felszerelés megóvott, összegyűjtött örökség, ahogy mondani szoktuk: „itt minden régi, de semmi sem ócska”, a régi tárgyak „újrahasznosítói” vagyunk.

Figyelünk az élelmiszerrel való takarékoskodásra, igyekszünk mindent felhasználni.  A végső maradékokat állataink takarmányozására használjuk vagy komposztáljuk.

Amit lehet, újrahasznosítunk.

Nagyszüleink eltékozolt szellemi hagyatékát igyekszünk újrateremteni a mai kor lehetőségei és szerény képességünk szerint.

Lépjen kapcsolatba velünk!

10 + 7 =

A Küldés gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.